Utgångspunkten är våra föräldrars förfäder i den släktforskning som sonen Eilert Carlson bedrivit under ett antal år. Hela tiden kommer detta material att kompletteras ju längre släktforskningen framskrider. I stället för att ange ett stort antal namn väljer vi att koncentrera oss till ett antal som vi vet mera om och som vi tycker är intressanta för vår släkt.
Vi har utgått från oss barn till Sven och Sonja, för att beskriva generationerna. Det sker med förkortningarna ff (farfar), mm (mormor), mf (morfar) etc.
Vi börjar i 1600-talet med en anfader som haft betydelse för både Sven och Sonjas släkter. Rötterna går givetvis längre bak tex. Bure-ätten som går ner mot 1300-talet. Men det får bli ett annat kapitel. Vi startar i Rickleå i mitten på 1600-talet. Då var Sverige en stormakt med besittningar runt om Östersjön. Den allra största delen av befolkningen var emellertid bönder och fattiga. Speciellt gäller det Westerbotten (nuvarande Norr- och Västerbotten) den nordligaste delen av landet. Där fanns bara en befolkning på drygt 20.000 invånare utefter kustremsan. Krig, pest och hungersnöd var ständigt återkommande. Mellan 1611 och 1721 var 72 av dessa krigsår.
Genom de många krigen var fördelningen ogifta kvinnor tre gånger så många som ogifta män under många perioder. Livet var ett leverne i arbetsamhet och förnöjsamhet som kyrkan uppfostrade till, tillsammans med patriarkalism, laglydnad och underdånighet. Mose lag gällde vilket innebar att det t.ex. var belagt med dödsstraff att ha sexuella förbindelser utanför äktenskapet (men man kunde överklaga till Svea hovrätt och bli benådad). Häxprocesserna kom i slutet av århundradet även om de aldrig fick några större effekter i Västerbotten.