Familjen CARLSONS släktkrönika

 

 

1600

 

 

Mormors mormors mormors mormors mormors mor Kerstin Nilsdotter

 

Mormors mormors mormors mormors mormor
Malin Johansdotter

 

 

Mormors mormors mormors mormors mor
Margareta Matsdotter

 

 

 

 

1700

 

 

Mormors mormors mormors mormor
Sara Samuelsdotter

 

 

Mormors mormors mormors mor Brita Andersdotter

 

 

Mormors mormors mormor Elsa Eriksdotter

 

 

Mormors mormors mor
Anna Stephansdotter

 

 

 

 

1800

 

 

Mormors mormor
Elisabeth Margareta Samuelsdotter

 

 

Mormors mor
Maria Arnqvist

 

 

Mormor
Elisabet ”Betty” Pettersson

 

 

 

 

1900

 

 

Vår mor
Sonja Andersson

 

 

Kerstin Nilsdotter (född före 1620- död efter 1690)

Det finns inga uppgifter när och var hon var född och vilka hennes föräldrar var. Hennes make Johan Andersson (1614-1684) ägde Innervik 11 i Skellefteå socken (1632 och 1639-79). Gården gick under namnet ”Gästgivargården”. Hemmanets skatt var 1645 på 8 tunnor och med mantalet 1. För att få en uppfattning om gårdens storlek kan sägas att Johans far (Anders Olsson, död 1664) betalade Älvsborgs lösen 1613-1618 och hemmanet var 1616 det tredje största i socknen Det var ett relativt välbärgat hemman och en familj med hög status som Kerstin kom till. Maken var liksom fadern nämndeman åren 1652-57. Men tiderna förändrades. Efter delningen av gården 1666, där dottern Malin och hennes make fick största delen, hade hemmanet bara 2 tunnors skatt och 1/3 mantal. Johan hade inte sått sin åker 1675 och ägde inga kreatur.
Man ska ha perspektivet att detta var hårda tider med höga skatter under Karl XI:s krig med Danmark med stora utskrivningar av soldater och förmodligen fanns inga drängar att tillgå. År 1776 stod det blodiga slaget i Lund där många Västerbottningar stupade. Johan och Kerstin betecknades 1678 som utfattiga och gamla. De hade inte sått något och kunde inte betala skatten. Hon står som ägare till hemmanet 1680-90 (även om Johan inte dog förrän 1684).   Endast två döttrar är angivna som barn till henne. Kerstin blev ungefär 75 år.

 

Finnforsrövarna

Det finns en intressant händelse som rör Kerstins makes anfäder. Johans farfar Olof Jonsson, född omkring 1560, om honom finns följande Han var köpman född i Myckle, Skellefteå socken  och flyttade till Innervik, där han fanns 1599-27. Han var också birkarl (rätt att handla med samerna). Gården var en av de största i socknen. År 1600 seglade han på egen skuta till Stockholm. Olof Perssons far och farfar Jon Persson resp. Per Albrektsson var också födda i Myckle, Skellefteå socken. Jon betalade Älvsborgs lösen 1571.
Enligt ett domarbrev från 1570 ägdes gården Myckle 3 av Albrekt (Per Albrektssons far). Upprinnelsen till domstolsförhandlingen var att konungen (vid den tiden Johan III) ställt frågan varför två hemman i Skellefteåtrakten kunde ha rätten till laxfisket som rätteligen konungen (kronan) borde ha. Varför hade hans fader konung Gustav Wasa givit dom den gåvan?

Historien var den att Albrekt och sonen Nils var med om att oskadliggöra rövarna i Finnforsberget, Skellefteå socken. Ett rövarband som, stulit, mördat och spridit skräck i trakten. Enligt domarprotokollet från 1524 hade Albrekt och sonen tillsammans med en annan bonde och drängar med överraskning dödat rövarna i deras grotta. En lyckades fly. De förföljde honom på skidor i tre mil och när de fick fast honom stack de ut ögonen eftersom han ansågs trollkunnig. Till belöning fick Albrekt och Mårten Jonsson Strål i Medle, Finnforsens kronofiske. Per Albrektssons bror Nils blev sedermera både kunglig laxfiskare och länsman. Händelserna 1524 underlättade säkert utnämningarna. Än idag lever ryktet om Finnforsrövarna i Skellefteå, förmedlat bl.a. i olika teaterstycken. Albrekt fanns i livet 1546 då han fick böta 4 mark för att han utan lov tog en kittel från gillestugan. Möjligen kan hans släkt vara inflyttad från Tyskland då namnen Albrekt och Engelbrekt finns bland släktens medlemmar.
© Familjen Carlson. Wbbproducent sc@sikaby.se. Släktforskning eilert@sikaby.se